Uit onderzoek blijkt dat in de huidige werkende generatie 1 op de 7 last heeft van burn-outklachten. Onder studenten heeft zelfs 1 op 3 jongeren een verhoogde kans op een burn-out, volgens een studie van de Landelijke Studentenbond

Chillen met Bodhi leert kinderen op speelse wijze ontspanningstechnieken, wat kan helpen om stress te verminderen en een minder stressvol leven te leiden.

De technieken zijn ademhalingsoefeningen voor kinderen zoals:

  • De ballonademhaling
  • Slangademhaling
  • Olifantenademhaling

Chillen met Bodhi is gebaseerd op wetenschappelijk bewijs.

Dr. H. Benson van de Medische Hogeschool van Harvard heeft een boek geschreven met de titel “Ontspannende reactie”. In dit boek beschrijft hij de vele wetenschappelijk bewezen voordelen van een gecontroleerde ademhaling. Dat zorgt namelijk onder meer voor een ontspannen reactie, wat het parasympatisch zenuwstelsel weer ondersteunt.

Deze ontspanning is de tegenovergestelde reactie van de vecht- of vluchtmodus, waar je juist door stress in komt.

In ons dagelijks leven activeren we onbewust ons zenuwstelsel met 2 subsystemen. Namelijk het sympathische en parasympatische, oftewel het gaspedaal en de rem.
Het sympathisch systeem is verantwoordelijk voor je vlucht en ren modus, heel handig als je b.v. aangevallen wordt door een hond.
Je hartslag gaat omhoog, je pupillen worden kleiner, bloed wordt gestuurd naar je hersenen om je klaar te maken om te vechten of vluchten.
De rest van de interne functies die niet gerelateerd zijn aan de aanval zoals groei en heling worden tot stilstand gebracht.

Dit is ook wat stress en angst met je doet! Je hartslag verhoogt, je bloedsomloop naar je interne organen is afgesloten en gedirigeerd naar je spieren.
De ademhaling wordt snel en oppervlakkig en tegelijk stroomt cortisol in je bloedstroom.

Als we te snel ademen krijgen we te veel zuurstof binnen en hebben we te weinig kooldioxide, hierin zit een stofje wat ons rustig maakt.

Door middel van de ademhalingsoefeningen die Bodhi voordoet in de video’s en de kinderen mee beoefenen. Leren ze ontspannen door een gecontroleerde en bewuste ademhaling.

De ballonademhaling zorgt ervoor dat je minder oppervlakkig en vaak leert ademen. Techniek is naar je buik  ademen en dat deze groter wordt als je inademt. Net zoals een ballon.

De slangademhaling zorgt ervoor dat je langer uitademt waardoor de gaswisseling tussen zuurstof en koolstofdioxide wordt bevordert.

We doen ook oefeningen waarbij je de adem vasthoudt in de longen, adem in 3 tellen, houvast 4 tellen en adem uit 5 tellen.

Dus gun je kind samen met Bodhi leren ontspannen en de signalen herkennen!